De senaste åren har ”Maker”-rörelsen vuxit mycket. En startpunkt är när tidskriften Make börjar ges ut 2005, men den fångade ju upp en existerande rörelse. Det handlar om att bygga saker, gärna där man kombinerar elektronik, programmering, snickeri, metallarbete, osv.
Just nu finns det två artiklar på engelska Wikipedia: Maker culture och Maker movement, får se när någon tar tag i att sammanfoga dem. Jag har inte hört någon svensk term som jag riktigt tyckt funkat, och så ser det nog ut på fler språk.
Hur som helst, denna inlägg skulle ju handla om pepparkakor…
Bygga pepparkakshus med laserskärare
För att skapa mer avancerade pepparkakshus kan en laserskärare vara bra att ha till hands, även om det tydligen kan osa en del.
Man kan till exempel göra som på bilden ovan, och börja med att skapa en 3D-modell över sitt sommarhus (råkar vara en svensk). Det finns fler som tänkt likadant, bland annat ett makerspace i Ohio, som ger tipset att provskära i papp först för att se att modellen funkar.
Vill man göra annat än hus kan man ladda ner instruktioner för att göra en pepparkaksbro (efter modell från Berlin) från Instructables.
Skriva ut egna pepparkasformar
På Instructables finns även flera instruktioner för att skriva ut sina egna pepparkaksformar med 3D-skrivare:
- En utgår ifrån att scanna en befintlig pepparkaksform i en ”vanlig” scanner och skapa modell i Autodesk Inventor.
- En annan ritar en snögubbe i Autodesk Inventor.
- En tredje använder ett verktyg som heter Custom-Cookie-Cutter-Generator (fantastiskt koncept) för att skapa Dr. Who-inspirerade pepparkaksformar.
- Det finns fler exempel på formar som skapats från Custom-Cooke-Cutter-Generator, som denna tesselerande Escher-inspirerade form.
En annan möjlighet är att använda cookiecaster.com. Där finns ett enkelt verktyg för att skapa formen och man kan antingen ladda ner filer för att skriva ut själv, eller beställa via dem.
Blir ju riktigt sugen, synd bara att vi bakade pepparkakor att vara oss en bra bit in på nästa år igår. Men detta borde väl vara utmärkta februari-projekt också?
(Behöver man inte fler projekt kan man beställa helt färdiga, charmigt nördiga formar från WarpZone Prints.)
Pingback: Optimerat pepparkaksbak med 3D-printad Escher-form - Tankar om programmering i skolan och för barn
Pingback: Favorit i repris: #blogg24