Programmering som julpyssel

julgran

Made with Code: Julgran och snöflinga

Google har ett projekt för att skapa intresse för programmering som heter Made w/ Code. Just nu får det en del uppmärksamhet, eftersom de har ett programmeringsprojekt där vem som helst kan koda (en del av) designen för hur julgransljusen på granarna utanför Vita huset ska lysa.

Skärmavbild 2014-12-05 kl. 20.17.09

Med hjälp av grafiska kodelement ställer man in bland annat färg och hastighet på ljusen. Man kan sedan välja ett träd där denna design ”spelas upp” vid ett tilldelat klockslag. Min design visas på Florida-trädet den 18 december runt kl 16:38 (EST). Frågan är hur stämningsfullt det blir när trädens ljusmönster skiftar hela tiden?

madewithcode-snowflake

Made w/ Code har ett annat projekt med jultema, där man skapar sin egen animerade snöflinga (den jag skapade ser ni ovan, minus animationen då, för den fick man visst inte med i delningen). Jag tyckte att denna var roligare och mer intuitiv än julgransbelysningen – vilket är lite märkligt med tanke på att julgransbelysningen stod som nybörjare och denna som mellansteg.

Scratch: interaktiva julkort eller julinspirerade spel

Scratch har en guide för att hjälpa en att bygga interaktiva julkort, som visar hur man väljer juliga sprites, flyttar och växlar klädsel på dem. Den visar även hur man kan välja en vintrig bakgrund och spela bakgrundsljud. När man är färdig kan man ladda upp dem till projektgalleriet, där man kan kika på andras kort.

Scratch-julkort

Förutom animerade julkort kan man även göra julinspirerade spel med Scratch. Vad sägs om en jultomte-racer eller en nisse som fångar klappar från jultomtens flygplan? Tomte-racerna kommer med detaljerade instruktioner (på engelska) för hur man kan skapa en egen. Man kan också ladda ner Scratch-filen för att göra en egen version, eller bara kolla hur koden ser ut för en viss del av spelet.

Några exempel på hur man kan använda programmering som julpyssel – kanske kommer det några fler under december. I vilket fall som helst så lovar jag att återkomma med mitt egna julkort i Scratch.

4 tankar kring ”Programmering som julpyssel

  1. Pingback: God jul med Scratch

  2. Pingback: Kodtimmen – massor med aktiviteter att prova!

  3. Pingback: Elektroniskt julpyssel

  4. Pingback: Summering av #blogg24

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.