När jag provade att göra veckans aktivitet, en ”scribbling machine”, innan vi sågs så konstaterade jag att det dels var väldigt roligt och att man kunde fixa och justera en massa. Samtidigt så var jag lite orolig för att det skulle gå för fort att göra aktiviteten – men det hade jag inte behövt vara orolig för. Det var snarare så att Anna och jag fick avbryta deltagarna för att vi skulle hinna göra vår avslutande ”målning” och en avrundande diskussion.
(Tinkering Fundamentals? Läs mer om vår lokala kursomgång och om första aktiviteten.)
Vad är en ”scribbling machine”?
På svenska låter det nog bäst att kalla det för ritrobotar, även om jag kan tycka att det faller lite utanför definitionen av robot. Ritroboten byggs med enkla delar, viktigast är en vibrerande motor och tuschpennor (eller något annat som lämnar märken efter sig) – den rör sig i aningen oväntade mönster och skapar en teckning.
Vi använde dessa instruktioner, det finns även en Instructable från samma avsändare (dvs Exploratorium).
It’s alive!
Några tips och reflektioner:
- I instruktionen står det att man ska använda ett ”broccoli band” för att fästa sladdarna vid batteriet. Detta är alltså en specifik storlek på ett tjockare gummiband som är vanligt i USA. Vi hittade inte gummiband i rätt storlek, det som funkade bäst var ett halvtjockt gummiband som kunde viras två gånger runt batteriet. Man kan använda maskeringstejp också, men det är enklare att sätta igång och stänga av sin ritrobot om man har ett gummiband.
- Det är roligt att ge ritroboten en egen stil, så ha flera olika material att välja på för detta.
- Ha ”testyta” vid samma bord som ni bygger – men det är även roligt att sätta upp en separat rityta för att köra den ”färdiga” ritroboten.
Det finns fler roliga ”robotar” i samma kategori, dvs sådana som rör sig genom vibrationer, eller vibrobots. En startpunkt kan vara en bildgooling på vibrobot.
Pingback: Geek Girl Mini i Malmö