Conrads elektronikjulkalender – Ett elektronikpyssel om dagen

conrad-kalenderEn av anledningarna till att jag håller på med Geek Girl Mini är att jag vill lära mig mer elektronik och att lära andra är ett bra sätt att lära sig själv. Medan jag har tämligen gedigna datavetenskapliga kunskaper är mina kunskaper i elektronik något med utvecklingspotential. Jag valde till och med att läsa datavetenskap på Naturvetenskapliga fakulteten i Lund snarare än datateknik på LTH delvis för att jag trodde att jag var ointresserad av hårdvara (hur jag nu kunde veta det, jag hade ju ingen erfarenhet av det). Delvis beror detta på att jag inte gick i höstadiet i Sverige (utan i USA) och därmed inte fick något av teknikämnet. När det kom till fysiken på IB-programmet så kom jag så långt med formelmanipulation att jag inte ”behövde” förstå något mer.

Hur som helst, detta ska rättas till, jag måste förstå min omvärld, kunna göra roliga projekt och kunna lära andra.

Hurra! En julkalender till!

Nu är det så att Jag är barnsligt förtjust i adventskalendrar. Därför var det givet att beställa den elektronikjulkalender jag hittade från Conrad. Ett elektronikpyssel om dagen fram till julafton, lysande!

Jo men visst, lite elektroniktyska för en som valde franska...

Jo men visst, lite elektroniktyska för en som valde franska…

En överraskning när jag fick hem kalendern var att alla instruktioner var på tyska. Inte alls konstigt egentligen med tanke på att Conrad är ett tyskt företag, men jag hade inte tänkt på det, eftersom jag shoppat från en sajt som är på svenska. Eftersom jag tilltalades av att bättra på mina nästan obefintliga tyskakunskaper genom mina basala elektronikkunskaper, så var jag nästan lite besviken när det trots allt visade sig finnas instruktioner på engelska.

En första recension av Conrads elektronikjulkalender

Hittills har jag hunnit med konstruktionerna från lucka 1 till 5. Jag har öppnat lucka 6 och vet att den viktigaste delen i kalendern finns där, en CMOS-IC 4060, en digital krets som man sedan använder under resten av kalendern.

Innehållet i lucka 1-5 (batteriet ingår inte).

Innehållet i lucka 1-5 (batteriet ingår inte).

Vad tycker jag om kalendern? Jätterolig. Jag ser verkligen fram emot resten av luckorna i kalendern eftersom jag tror att det är en början till att fylla mina kunskapsluckor som jag börjat se när jag lekt med Arduino.

Några tankar om Conrads elektronikjulkalender:

  • Det är väldigt tilltalande med ett elektronikpyssel om dagen, något välförpackat som man kan bli färdig med rätt snabbt.
  • Det är ett trevligt upplägg att man kan välja om man ”bara” ska sätta ihop kretsen som beskrivs i manualen eller läsa mer om bakgrunden.
  • Kalendern är inte något för den renodlade nybörjaren. Beskrivningarna av vad man ska göra kräver en del förkunskaper (eller någon att fråga om hjälp, eller en sökmotor).
  • Om du är sugen på att beställa en kalender, kolla först igenom den engelska manualen för att se att du är bekväm med att följa den. Det behöver inte vara så att du förstår alla förklaringar, utan främst beskrivningen av vad som ska göras.
  • I den engelska manualen finns inga ritningar, så man behöver ha den tyska versionen nära till hands.
  • Tänk på att du behöver ha ett 9V-batteri hemma.

När jag kommit längre med kalendern kommer en uppdaterad recension.

Det är ju inte försent, blir du sugen kan du beställa kalendern nu. Priset har dessutom reducerats sedan jag beställde min.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.