Att lära ut programmeringskoncept med fiktionens hjälp

Jag var tretton år när Sofies värld kom ut på svenska. Även om jag inte minns så mycket av handlingen så minns jag att jag gillade idén om att lära mig om filosofi och filosofihistoria genom en roman.

De senaste åren har det kommit ut ett antal böcker för barn och ungdom som handlar om programmering. En del rena programmeringsböcker (som Python for Kids och Learn to Program with Scratch), men också sådana som använder berättelsens form för att tillgängliggöra koncept som algoritmer, rekursion och länkade listor.

Den bok som kanske fått mest uppmärksamhet (även DN har skrivit en artikel) har faktiskt inte kommit ut ännu: Hello Ruby av Linda Liukas. Boken drog in drygt $380.000 på Kickstarter och väntas komma ut hösten 2015.

Boken Lauren Ipsum

Lauren Ipsum, skriven av Carlos Bueno och illustrerad av Ytaelena Lopez, är en barnbok för att lära ut datavetenskapliga koncept. Bilderna är charmiga och vad jag kan se på recensionerna på Amazon så går den i alla fall hem hos 9-åringar. Några av bokens kapitel kan man läsa på bokens hemsida.

Böckerna Computational Fairy Tales och Best Practices of Spell Design

Jeremy Kubica har skrivit två böcker med liknande teman: Computational Fairy Tales och Best Practices of Spell Design. Computational Fairy Tales går igenom hyfsat avancerade datavetenskapliga begrepp genom att läsaren följer princessan Ann när hon ska rädda kungariket från Mörket. Enligt recension på Wired så passar boken för en alla från gymnasieåldern, eller yngre med guidning av vuxen eller fallenhet för ämnet. Best Practices of Spell Design handlar om goda vanor vid programvaruutveckling, som testning, kommentarer och variabelnamn. Författaren har även en blog där det verkar finnas rätt mycket material, som eventuellt är snarlikt det som finns i böckerna.

Kopplingen till magin och trollformler är ett inte helt ovanligt grepp. Den görs bland annat i Code Crafter, som får lite mer blandade recensioner än böckerna ovan på Amazon.

Dessvärre så finns böckerna inte på svenska.

Jag har länkat till Amazon ovan, eftersom det finns mer information om böckerna där än på t ex Adlibris och Bokus, där böckerna också finns att köpa.

Jag har ännu inte läst någon av dessa, men tänker köpa några av dem och återkomma.

1 tanke kring ”Att lära ut programmeringskoncept med fiktionens hjälp

  1. Pingback: Fynd i brevlådan: Circuit Sentiments och böcker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.