Tinkering Fundamentals #1

I veckan körde vi vår första träff i Annas och min lokala omgång av Exploratoriums kurs Tinkering Fundamentals. Efter att deltagarna introducerat sig själva och vi sett en introduktionsfilm till aktiviteten körde vi igång. I kursens första aktiviteten experimenteras det med kretsar, utifrån deras aktivitetsguide Circuit Boards.

Det började med lödning

När vi sågs byggde vi inte ihop klossarna helt från scratch: komponenterna var redan fastskruvade och spikarna islagna. Så första steget blev att löda fast vid spikarna.

tf-lodning1 tf-lodning2

 

 

 

 

 

 

 

Kretsbygge

Deltagarna började med att koppla in en lampa. Sedan följde experiment med mer komponenter: fler lampor, motorer, osv (kopplat samman i serie och parallelt). Det gick åt en liten mängd aluminiumfolier för att göra strömbrytare.

tf-kretsar1

En liten liten läslampa

Det experimenterades vidare. En av kursens böcker användes tillsammans med en tilt-sensor och en liten diod för att skapa en läslampa, som tänds när boken öppnas (lite lite ljus, men det får väl ses som en prototyp – en alternativ användning är som en varning att någon obehörig öppnat boken 🙂 ).

tf-boklampa1 tf-boklampa2
Om man vill läsa lite

För att få lite bakgrundsinfo till kursen och om denna aktivitet kan man läsa

Tyvärr visar det sig att det inte längre går att gå med i 2014-versionen av kursen, så vill man komma åt materialet så får man vänta till detta års kurs som går 2015. Om du är väldigt nyfiken så kan du höra av dig till mig, jag har en del jag kan dela med mig av.

1 tanke kring ”Tinkering Fundamentals #1

  1. Pingback: Tinkering fundamentals #2 – ritrobotar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.