Bebis, barnhack och #theconf + lite till

Det har varit mycket tyst här i några månader. En god anledning finns, nämligen att storasyster har fått en lillebror:

littleastonaut

Nu kommer jag att börja jobba någon dag i veckan, så det blir åter lite aktivitet här, hoppas jag. Som en start så vill jag berätta lite om vad som pågått även när jag inte skrivit om det.

Öppna data i skolan-bloggen

Öppna data i skolan är ett projekt finansierat av Vinnova som jag kommer att driva under hösten. Projektet syftar till att informera lärare om möjligheten att använda öppna data som en del av sin undervisning. Öppna data kan relateras till flera av skolans ämnen, där elever exempelvis kan göra egna analyser, använda olika visualiseringsverktyg eller använda tillgängliggjort bildmaterial. Under hösten skriver jag en blogg, där introduktionsmaterial och inlägg med exempel publiceras och sprids via sociala medier och föredrag. Mot slutet av projektet sätts en summering av detta material samman till en informationsblad som kan spridas till skolor. Än så länge finns det bara projektinformation på bloggen om öppna data i skolan, men om någon vecka kommer ett första inlägg.

Föredrag om öppna data i skolan

Som ett första steg i projektet så höll jag i juni ett föredrag om öppna data i skolan på MINC i Malmö, som en del av Nordic Open Data Week.

Omvärldbloggen av Stefan Pålsson skrev ett inlägg om föredraget och relaterade projekt. Presentationen finns även på Slidshare, se nedan.

Barnhack genom IIS

barnhack-1506 iis-askar

Precis i början av sommarlovet höll jag och Malin Christersson ett barnhack för tjejer. Vi spenderade en eftermiddag i Pedagogisk Inspiration Malmös lokaler. Efter en kort genomgång av Scratch började tjejerna bygga enklare labyrintspel i Scratch.

Både Sydsvenskan och Skånska dagbladet skrev om barnhacket, roligt! Sydsvenskan snappade även upp min backstory om hur jag inte fångades av programmering som barn.

Internetstiftelsen i Sverige (IIS) låg bakom initiativet.

The Conference

Boo! (Sött – upptäckte det inte ens själv.)

Boo! (Sött – upptäckte det inte ens själv.)

För två veckor sedan var jag på The Conference. Spännande att spendera två dagar med vuxna! Alla föredrag går att hitta på http://videos.theconference.se (fast förra året, när jag inte gick, kom inte den jag mest vill se upp :-().

Tre höjdpunkter för min del :

  • Kate Darling pratade om ett ämne som fascinerat mig länge, människa-robot-interaktion, framförallt vad vår interaktion med robotar säger om oss som människor. Studierna om robottortyr hade jag inte hört talas om innan – detta vill jag läsa mer om! Se det inspelade föredraget.
  • Mads Wilson från Copenhagen Suborbitals pratade om deras amatörrymdprogram, där 50 geeks har målet att en av dem ska upp i rymden. Tilltalade verkligen rymdnörden i mig.  Se det inspelade föredraget.
  • Suleiman Bakhit står bakom serier (som tyvärr inte verkar finnas på svenska) och pratar bland annat om vikten av hjältar och sårbarhet som motvikt mot terrorism. Se det inspelade föredraget.

Cool Minds

Det händer grejer i Malmö (som vanligt!). Cool Minds är ”Malmös nya lek- och kunskapsland”. Vi var där och kikade på invigningen – ljusa trevliga lokaler dedikerade till bland annat elektronik, film, IT, kemi/biologi och keramik. Här finns både drop-in och bokningsbara workshops, t ex i robotbygge. Kolla även på Cool Minds Facebook-sida, där man kan se exempel på vad de håller på med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.