Ljushängen och ritrobotar på Geek Girl Mini Malmö

Detta inlägg jag skrev för Makertjej.se som en del av #blogg100 i veckan efter påsk, där olika makertjejer runt om i Sverige bidrog med inlägg. Originalinlägget: Ljushängen och ritrobotar på Geek Girl Mini Malmö på makertjej.se

geek girl mini malmo collage

Geek Geek Girl Mini är en mötesplats för mellanstadietjejer som vill utforska programmering, making och andra roliga teknikgrejer. I Malmö har vi kört Geek Girl Mini några gånger per termin sedan våren 2015. Läs mer om våra erfarenheter här. I detta inlägg berättar jag mer om vårt upplägg, allmänt om våra aktiviteter, våra erfarenheter av att göra Makertjejs ljushängen och lite om ritrobotar.

Upplägg

Vi har ca 25 platser till varje tillfälle – dessa fylls snabbt. Sedan start har nästan 90 tjejer mellan 9 och 16 deltagit, flera av dem har kommit varje gång. Vi är 3-5 mentorer vid varje tillfälle, över 10 kvinnor har varit mentor någon gång. Vi är sex stycken som har blivit kärnan i att köra träffarna: Viktoria Blomberg Book, Bodil Johansson, Cecilia Leijon, Emy Spjuth, Ester Ytterbrink och så jag (Marie Gustafsson Friberger).

Vi har ingen koppling till något makerspace. De flesta träffarna har vi kört på Media Evolution City (som är kontors- och konferenshus i gamla Varvsområdet i Malmö) via Foo Café. De har hjälpt oss med sponsring för lokal, mat och material. Deltagarna har inte betalat något, men tar med egen dator.

Aktiviteter

Den vanligaste aktiviteten hos oss är att programmera med Scratch, som är ett visuellt programmeringsspråk och är vanligt när man introducerar barn till programmering. Det går snabbt att komma igång samtidigt som man kan fördjupa sig. På programmeringstemat har vi även kört dansprogrammering och använt spelet Lightbot.

Förutom programmering har vi aktiviteter med mer making-karaktär: Makertjejs ljushängen, ritrobotar, Makey Makey och badbomber. I detta inlägget fokuserar jag på ljushängen och ritrobotar.

Ljushängen från Makertjej goes Geek Girl Mini

Viktoria, en av de mer aktiva mentorerna, hade sett Makertjejs ljushängen i dokumentationen från Teklafestivalen. Vi kollade på beskrivningen på Makertjej och blev övertygade om att det var görbart och att tjejerna skulle gilla dem. Efter att ha konstaterat att vi hade tillgång till 3D-skrivare så skapade vi inbjudan till tjejerna, helt utan att ha provat att bygga ett ljushänge… Det var en del av en julpysselsträff där tjejerna även gjorde julkort i Scratch, så om allt sket sig med hängena kunde vi ju bara köra mer Scratch.

Hänget består av en ask och ett lock. Vi valde att skriva ut dessa på förhand, dels på en Ultimaker på Tretton37 och på en Makerbot som vi lånat från Malmö högskola (Makerboten hade vi sedan med vid träffen). På Makerboten skrev vi ut fem lock eller askar i taget, inte optimerat på något vis, bara copy-paste i Makerbots programvara. Förhandsutskriften var delvis en praktisk fråga: Vi hade 25 tjejer (visade sig bli närmre 30) och tre timmar. Men också för att försäkra oss om att vi kunde genomföra aktiviteten, ingen av oss är 3D-skrivarexperter. En variant hade förstås varit att ha dessa som backup, och sedan skriva ut tjejernas hängen på plats. Vi valde i stället att skriva ut ett hänge när tjejerna kom och sedan lite andra saker (julgranshängen och pepparkaksform).

Tjejerna, de flesta 9-11 år, lämnade Scratchandet i grupper om fyra för att bygga hängena. Vi hade instruktionerna från Makertjej utskrivna, men mest var det jag som guidade dem genom stegen. Det är en avvägning att låta dem bli lagom frustrerade innan man hjälper dem på ett mer handfast vis, särskilt när vi fick tidsbrist. Alla var mycket glada över sina hängen!

Det visade sig att djupet på hänget var lite för litet med våra utskrifter, så det gick inte riktigt att stänga. I stället blev det rätt mycket pill med tejp. Hade vi haft bättre framförhållning hade vi så klart insett detta innan, men vi kör enligt devisen att det är bättre att det blir gjort än gjort perfekt. När vi gjort hängena vid ett senare tillfälle har vi ökat höjden med några millimeter.

Ritrobotar

Vid vår första träff gjorde tjejerna ritrobotar, som jag lärde känna genom kursen Tinkering Fundamentals, som jag skrev om tidigare i veckan. På bilden ovan finns en massa ritrobotar längst ner till vänster.

Ritroboten byggs med enkla delar, viktigast är en vibrerande motor och tuschpennor (eller något annat som lämnar märken efter sig) – den rör sig i aningen oväntade mönster och skapar en teckning. Ett sympatiskt drag med denna aktivitet är att man inte blir riktigt färdig, man jobbar i små steg för att först få det att funka och sedan förbättra resultatet.

/Marie

P.S. Hej alla makerspaces! För er som vill hålla i aktiviteter som passar mellanstadiebarn tar vi på geekgirlmini.se fram ca 20 aktivitetsguider kring främst programmering och making. Några är redan på plats, t ex den om ritrobotar.

Foton av Viktoria Blomberg Book.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.