Tinkering Fundamentals: En kurs om making och lärande

Detta inlägg jag skrev för Makertjej.se som en del av #blogg100 i veckan efter påsk, där olika makertjejer runt om i Sverige bidrog med inlägg. Originalinlägget: Tinkering Fundamentals: En kurs om making och lärande

Är du intresserad av hur making kan användas i pedagogiska sammanhang och av vad man kan tänka på när man faciliterar making-aktiviteter? Då kan Coursera-kursen Tinkering Fundamentals vara något för dig. Vill också berätta om hur jag gjorde för att ta mig tid att gå den, nämligen att hitta andra i Malmö som också tyckte den lät intressant.

tinkeringfundamentals

 

Om kursen

Sommaren 2014 hittade jag kursen på Coursera och blev jättesugen på att ”gå” den. Kursen Tinkering Fundamentals riktar sig till lärare och entusiaster. Den tar elektronik som utgångspunkt i att utforska tinkering och making, och tittar mer specifikt på hur man kan stödja lärande med hjälp av denna typ av aktiviteter. Arrangör är Tinkering Studio på Exploratorium i San Francisco, gå in och kolla, de har en massa spännande aktiviteter.

Tinkering Fundamentals-kursen innehöll mycket som jag ville titta närmre på, t ex att kombinera elektronik med papper och tyg, men även att återbekanta mig med Arduino.

Köra lokal omgång

Jag upptäckte kursen när den nästan var slut och insåg snabbt att jag inte skulle ta mig tid att följa kursen om jag gjorde det på egen hand. På Geek Girl Meetup i Malmö träffade jag Anna Cederquist (som är en del av Skrotmusik) och hon nappade också på upplägget. Genom en inbjudan som vi delade i sociala medier och blev vi totalt åtta personer som träffades sex eftermiddagar från januari till mars under 2015. Vi var tacksamma för möjligheten att använda Fabrikens lokaler på Stpln.

Upplägg

Innehållet på vår kurs blev som följer, med länkar till summeringar som jag gjorde på min blogg för fyra av tillfällena (jag fick inte skrivit om de två sista, var höggravid):

  1. Kretsar och lär dig löda
  2. Ritrobotar, koppla in en motor och gör se vilka mönster den gör
  3. Papperskretsar med hjälp av koppartejp blir fina kort eller blommor av papper
  4. Vi syr kretsar och kollar in hur du kan kombinera LED-lampor på textil, Lily pad, mm,
  5. Makey Makey
  6. Arduino

Detta upplägg skiljer sig något från det vi planerade, eftersom vi inte hittade inte leksaker att undersöka och modda, men kom fram till att Makey makey och Arduino gott kunde få varsitt tillfälle.

Ritrobotarna har vi sedan haft som aktivitet på Geek Girl Mini Malmö, men som ni ser i filmen är den något som även vuxna kan ha roligt med.

Kursmaterial

Kursmaterialet består av aktivitetsbeskrivningar, artiklar som kopplar till lärande och filmer (bl a med introduktion till aktiviteter, intervjuer och pedagogiska aspekter). Ibland går det inte att få tillgång till kursens material via Coursera (vilket ju gör att det känns lite nesligt att berätta om kursen), men de har kört den på sommaren de senaste två åren, så lägg till den i er watchlist på Coursera så får ni reda på om den kommer igen. I blogginläggen länkade till från listan om upplägget finns också en hel del länkar till aktivitetsguider och artiklar. Om ni inte vill vänta på nästa tillfälle på Coursera, kontakta mig (@sup3rh4mster på Twitter), så ska jag se om jag inte kan dela en del av det material som jag har nedladdat med er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.