Att illustrera algoritmer med dans

Att delta i #blogg24, dvs skriva ett inlägg fram till julafton, har inte underlättats av det myckna VAB:andet de senaste två veckorna. Så när jag sitter och funderar på vad jag kan göra för lätt inlägg en trött fredagkväll som denna, så kommer jag att tänka på de fina filmerna som använder folkdans för att illustrera olika sorteringsalgoritmer.

Bubbelsortering som dans

Bubbelsortering är en av de enklare sorteringsalgoritmerna att förstå, men den är inte så effektiv. I den här ”dansillustrationen” finns det lite extra information för att kommunicera själva sorteringen: dels dansarnas nummer, som ska vara i rätt ordning när de är färdiga, dels vilken plats i en array (eller fält som man ibland säger på svenska) som dansaren representerar. Den här algoritmen funkar så att man gör parvisa jämförelser mellan (i detta fallet) dansarnas nummer – om dansaren till vänster har ett högre tal byter de plats. Om dansarnas nummer inte är i rätt ordning när man kommit till dansaren längst till höger börjar man om med parvisa jämförelser från vänster igen. Det tar nästan en minut innan dansarna kommer till själva sorteringen.

Algoritmiskt tänkande – en del av datalogiskt tänkande

Att automatisera lösningar genom att tänka algoritmiskt är en beståndsdel av datalogiskt tänkande (computational thinking). Detta vore ett bra tillfälle att skriva lite mer om algoritmer, men det får vänta till en annan gång.

Förutom att algoritmiskt tänkande är bra för problemlösning så är den även viktig för att förstå vår omvärld. En känd algoritm är Googles PageRank (även om denna numer bara är en av många faktorer som används för att avgöra vilka sökträffar som visas), ett annat är Facebooks EdgeRank och dess efterföljare – båda har en central roll i vilken information vi får ta del av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.