Grace Hopper

Anledningen till att det är denna vecka som är Code Week med Hour of Code är att Grace Hoppers födelsedag infaller denna vecka – nämligen den 9 december (så jag borde skrivit detta för någon dag sedan…).

Vad gjorde Grace Hopper?

Grace Hopper har varit viktig för datavetenskap på flera sätt, bland annat för att hon skrev den första kompilatorn (ett datorprogram som översätter från ett högnivåspråk som Java till ett mer hårdvarunära språk). Ett av de äldsta programmeringsspråken som fortfarande används, COBOL, bygger på ett programmeringsspråk som Hopper utvecklat, som var nyskapande genom att det använde engelska termer snarare än matematisk notation. Hon kopplas ofta samman med frasen ”debugging”, och även om hon inte var först med att använda ordet, så är den historien väldigt känd.

Ett av mina favoritklipp på YouTube

Förutom dessa meriter är hon en rolig och kvick dam, som man kan se på denna gamla intervju från Letterman.

Mer?

grace-hopper-google-doodle

Vill du veta mer om hennes liv så finns där flera biografier, men också en fin illustration av hennes liv i serieform. Google gjorde en Doodle förra året för att fira hennes 107-årsdag.

Hittade även en läraktivitet från CSEdWeek som utgår från Grace Hopper och fokuserar på debuggning i Scratch.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.