Geek Girl Mini Malmö

Inspirerade av Karin Nygårds Geek Girl Mini-initiativ körde vi för första gången en Geek Girl Mini träff i Malmö den 28 februari på Media Evolution City. Det var 28 tjejer i åldrarna 9-15 som deltog – vilket var något fler än vi hade tänkt. Efterfrågan var stor, platserna fylldes på bara någon dag.

Vi valde att köra två aktiviteter: programmering med Scratch och att bygga en ritrobot. Mer om dessa nedan. Träffen sponsrades av FooCafé, Electrokit och Appbyrån by Sigma.

Programmering med Scratch

Scratch-programmering på Geek Girl Mini i Malmö 28 februari 2015.

Scratch-programmerings-koncentration. Bild av Viktoria Blomberg Book.

Första halvan av eftermiddagen ägnades åt till Scratch. Ett fåtal av deltagarna hade provat på det innan, men de flesta var nybörjare. Efter en kort introduktion på projektor fick de köra fritt. Föreslagen aktivitet var att bygga ett labyrintspel, men de behövde inte begränsa sig till det. Under stor koncentration gick mentorerna runt för att svara på frågor.

Ritrobotar

Ritrobotar på Geek Girl Mini i Malmö 28 februari 2015.

Ritrobotarna anfaller. Bild av Viktoria Blomberg Book.

Under andra halvan av eftermiddagen byggdes ritrobotar (”scribbling machines”), en aktivitet som jag skrivit om tidigare då vi körde den med vuxna på Tinkering Fundamentals-kursen. Ritroboten byggs med enkla delar, viktigast är en vibrerande motor och tuschpennor (eller något annat som lämnar märken efter sig) – den rör sig i aningen oväntade mönster och skapar en teckning. Ett sympatiskt drag med denna aktivitet är att man inte blir riktigt färdig, man jobbar i små steg för att först få det att funka och sedan förbättra resultatet.

Utvärdering och framåt

Planeringsträff inför nästa Geek Girl Mini i Malmö.

Planeringsträff inför nästa Geek Girl Mini i Malmö.

Sedan Geek Girl Mini-träffen har vi arrangörer träffats två gånger, för att utvärdera det första tillfället och för att planera inför nästa träff.

Första tillfället var lyckat och uppskattat, och vi vill arrangera fler träffar. I den lilla utvärdering vi skickade ut till deltagarna (och som gav svar från ca en fjärdedel) tyckte de flesta att ritrobotarna var roligast. De vill gärna ha mer robotaktiviteter, men också gärna lära sig mer Scratch. Vi tyckte att det var bra att ha en programmerings/sitta framför dator-aktivitet, och en lite mer hands on-aktivitet, så det blir det även nästa gång. Något som vi vill förbättra är att skapa mer sociala kontaktytor mellan deltagarna, både under fikat och aktiviteterna, så att de lär känna varandra mer.

Jag väntar barn i april och kommer inte att vara med och arrangera fler träffar under våren, men det kommer andra att ta hand om.

Vem fixar Geek Girl Mini i Malmö?

När jag på Geek Girl Meetup i Malmö i höstas frågade om någon var intresserad av att arrangera Geek Girl Mini-träff med mig hade jag inte väntat mig att så många skulle engagera sig. De som varit aktiva i att planera och/eller vara mentorer på vår första träff:

  • Anna Cederquist – kör SKROT – workshops och konserter med instrumentbyggen, återvinning och uppfinning och gjorde Tinkering Fundamentals-kursen med mig (@AnnaCederquist)
  • Bodil Johansson – fotograf och sociala medier-konsult på Elakkanin (@elakkanin)
  • Carina Haeggblom – COO på Foo Café (@CarinaHaeggblom)
  • Elisabet M. Nilsson – lektor på K3, Malmö högskola (@elisabetmalmo)
  • Emy Spjuth – utvecklare på tretton37
  • Ester Ytterbrink – utvecklare på Trialbee och mentor på CoderDojo i Malmö (@esterytterbrink)
  • ‎Isabel Hernandez Humbla – utvecklare på Stratiteq
  • Johanna Bertilsson – studerar systemutveckling på Malmö högskola
  • Malin Christersson – doktorand i utbildningsvetenskap vid Lunds universitet med forskningsområde programmering på grundskolenivå, har site om matematik och programmering för barn
  • Viktoria Blomberg Book – digital produktionsledare på Good Old (@ViktoriaBlom)

Vill du också vara med och arrangera, vara mentor, etc.? Gå med i vår Facebook-grupp eller Google-grupp (Facebook-gruppen har något mer aktivitet).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.