Filmer som inspirerar till kodning?

När President Obama var en del av inledningen till Code Week gav det, inte helt oväntat, en del uppmärksamhet. Det finns även en kort video där presidenten berättar för amerikanska barn att det är viktigt att skapa saker och hur det är en del av den amerikanska identiteten.

De stora amerikanska initiativen som vill få fler att koda, som code.org och madewithcode.com, har producerat en hel del inspirationsfilmer som denna. Flera av filmerna riktar sig till elever, några till lärare och del är snarast framtagna för att bilda opinion. En del bygger på att kända personer (både de som är kända inom IT-industrin och sådana som är kända för annat) berättar om varför programmering är viktigt och varför det är viktigt för dem. I många fall handlar det om att visa förebilder, ibland mindre välkända sådana, för att visa på bredden av personer som arbetar med programmering. Här är några exempel på sådana filmer.

What Most Schools Don’t Teach (code.org)

Det här var en av code.orgs första filmer, som har fått förhållandevis stor spridning. Förutom att kända personer är med, så visar den även upp en bredd av personer som arbetar med programmering på företag som många känner till. De berättar om hur de började koda och en hel del handlar om att avdramatisera. Att detta handlar om en långsiktig rekrytering blir tydligt när man visar sina coola kontor. Man tar upp att datavetenskap finns överallt, att det kan ses som en ”super power” och att de som kan det kommer att vara framtidens rockstjärnor. Filmen är nästan fem minuter lång, vilket känns som att det är i längsta laget.

Code – The New Literacy (code.org)

En kortare film med liknande upplägg, men som framförallt handlar om att mjukvara finns överallt runtomkring oss och att det är viktigt att förstå språket som mjukvara är uppbyggt med även om man inte jobbar med det. Som titeln antyder kopplar man denna förmåga till läs- och skrivförmågan.

Made with Code – Erica Kochi

Här möter vi Erica som arbetar på UNICEF, där hon berättar hur de arbetar med mobiltelefoner. De flesta av filmerna från Made with Code lyfter fram kvinnor och tjejer som berättar om vad de gör med kod, till exempel cancerforskning, dans (denna är riktigt snygg!) och spelutveckling.

Computer Science for elementar school (code.org)

Denna video riktar sig till lärare i de yngre årskurserna. Man får möta lärare som arbetar med kod i klassrummet, som berättar om varför det är viktigt om och sina erfarenheter. Och så ser vi en massa barn som är glada och entusiastiska.

Funkar det?

Jag är lite kluven till dessa filmer. Men jag tänker att man får ta dem för vad de är, något som ska fånga uppmärksamhet och hitta olika sätt som elever kan identifiera sig med de som sysslar med kod. Frågan är hur väl de funkar för svenska elever?

code.org-youtube

Vill du kolla på fler a filmerna så kan du gå direkt till Code.org på YouTube (väldigt många videos) eller MadeWithCode på YouTube.

1 tanke kring ”Filmer som inspirerar till kodning?

  1. Therese

    Intressant blogginlägg om ett intressant ämne. Har några fd lärarkollegor som varit på föreläsningar och work shops om programmering och hur det kan interageras i skolämnena. De har varit positiva. Men där har det varit anpassat efter den svenska skolan och läroplanen. Jag tror inte att det går att köra det rakt av och tro att det passar i skolsystem världen över. Det är helt klart ett mycket intressant och spännande område.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.